אם יש בירה אחת ויחידה אותה נבשל עד היום בו הכבד שלנו יזעק שהספיק לו, זו בירת ה -Fush Fush Brown.
אתה וודאי שואלים את עצמכם כיצד הגענו לשם זה. לחלק של ה- "brown" זה ברור, לא?!
לעומת זאת, "fush fush" היה הכינוי של יותם במשפחה כילד. לפני שנים כאשר בישלנו את הבירה החומה שלנו, עוד לפני שחשבנו להנציח אותה בשם, הבאנו אותה לבן דודתנו לשתות (מה שהפך אותו למכור לבירות שלנו מאז ועד היום). מיד הוא שאל, "מה, זאת הבירה של fush fush?" ומאז דבק בה השם.
את המתכון הזה התחלנו לבשל בשנת 2006. למעשה, הוא היה הנגיעה הראשונה שלנו עם בירה. מאז שיפרנו, שכללנו, התנסינו ושינינו את המתכון. היחס שלנו אליו הוא כיצור חי ודינאמי המשתעמם משגרה ידועה מראש.אתה וודאי שואלים את עצמכם כיצד הגענו לשם זה. לחלק של ה- "brown" זה ברור, לא?!
לעומת זאת, "fush fush" היה הכינוי של יותם במשפחה כילד. לפני שנים כאשר בישלנו את הבירה החומה שלנו, עוד לפני שחשבנו להנציח אותה בשם, הבאנו אותה לבן דודתנו לשתות (מה שהפך אותו למכור לבירות שלנו מאז ועד היום). מיד הוא שאל, "מה, זאת הבירה של fush fush?" ומאז דבק בה השם.
קודם כל כדאי להבין ממה מורכבת בירה:
לתת, שהיא בעצם שעורה מונבטת.
כשות, פרח הנותן לבירה את המרירות והארומה שלה.
ושמרים, אשר "אוכלים" את הסוכר שבלתת, "משהקים" פחמן דו חמצני ו"משתינים" אלכוהול.
ה Fush fush brownמבושלת בטכניקת ה partial mash המורכבת מרכז לתת בהיר, רצוי אבקתי משיקולי איכות, ומספר לתתים מיוחדים שנותנים את הצבע ואת פרופיל הטעמים הספציפי של בירה זו.
אז מה זה לתת אבקתי? הלתת האבקתי מיובש בהקפאה ממש כמו קפה. הוא מרוסס דרך דיזה עדינה מאוד ובטמפ' נמוכה מאוד. בתהליך זה המים קופאים בנפרד מהמוצקים (סוכרים וחומרי טעם) ובאמצעות תהליך מורכב ניתן להפריד אותם אחד מהשני. בניגוד לכך, יש את הלתת הנוזלי. זה מורתח עד שהוא מסמיך וכך מתקבל טעם יותר קרמלי ופחות "נקי".
לפני פירוט המתכון הערה כללית לגבי כל הבישולים שלנו: אנו מבשלים בנפח של 28 ליטר.
המתכון הראשוני כלל:
2.5 kg pale ale DME רכז לתת בהיר אבקתי- בעל טעם ניטרלי.
1 kg wheat malt לתת חיטה, תורם ליציבות ראש הקצף ולגוף הבירה.
0.25 kg crystal malt לתת קלוי מתקתק.
0.25 kg cara-pils לתת קלוי ארומאטי.
0.08 kg chocolate malt לתת קלוי מאוד בעל טעם אופייני.
כשות, 30 גרם פרחי sazz כשות מזרח אירופאית עדינה וארומאטית מאוד.
2.5 kg pale ale DME רכז לתת בהיר אבקתי- בעל טעם ניטרלי.
1 kg wheat malt לתת חיטה, תורם ליציבות ראש הקצף ולגוף הבירה.
0.25 kg crystal malt לתת קלוי מתקתק.
0.25 kg cara-pils לתת קלוי ארומאטי.
0.08 kg chocolate malt לתת קלוי מאוד בעל טעם אופייני.
כשות, 30 גרם פרחי sazz כשות מזרח אירופאית עדינה וארומאטית מאוד.
המתכון המקורי - פלא שמצאנו אותו! |
כפי שציינו, מאז המתכון לא מפסיק להשתדרג. ראשית, מצאנו כי קילו חיטה אמנם תורם לראש קצף חזק, אבל בתחום הטעם הוא מעט מזייף, אף אחד מאיתנו לא חובב גדול של בירות חיטה. כמו כן, כמות הלתתים הקלויים והארומאטיים (crystal malt & cara-pils) נמוכה מאוד ומאז כמעט והוכפלה.
בנוסף, 80 גרם לתת שוקולד הינו דומיננטי מידי ויש להשתמש ב-50 או ב-60 גרם. יתר על כן, sazz אינו הכשות המוצלח ביותר ו30 גרם ממנו לא מספק את המרירות הנחוצה. על כן עברנו לHallertau או Northern Brewer בפאלטס (כופתיות) ובמינון מעט גבוה יותר. פרט חשוב נוסף שגילינו היה, כי כאשר ניסינו להעלות את אחוז האלכוהול על ידי הוספת רכז לתת, התקבלה בירה סמיכה מדי. לכן החלטנו על הוספה של חצי קילו סוכר לבן התורמת אך ורק כוהל ולא מוסיפה מאומה לגוף.
ובסוף, מה נמזג אל הכוס? בירה חומה בהירה בעלת גוף בינוני – קל , מאוזנת בין טעמים קלויים למרירות עדינה ונעימה, בירה שפשוט כיף לשתות, גם בים וגם עם ארוחה טובה.
אני עכשיו יושב ולוגם מהפוש פוש,מפרק ריחות וטעמים לגורמים לפי המתכון:
השבמחקצבע:דבש
ריח:החיטה מורגשת לצד קלייה עדינה וכשות נעימה.
טעם:עשיר,קלוי ומאוזן.החיטה מתחבאת מאחור.מרירות כמעט ולא קיימת.
גוף:בינוני.
פיניש:חיטתי וקלוי,יבש ומעט מריר.
גזר הדין:בירה מוצלחת עם 4.7% אלכוהול.לא יודע אם הייתי שותה אותה בים,אבל בהחלט הייתי שותה אותה לצד ארוחה טובה.
tom127
היי tom 127
השבמחקהבירה שאתה טעמת היא מהבישול הכפול, ובאמת בבישול הזה כמו שאתה יודע היה יותר חיטה מהמתוכנן...
שמח שנהנית.
מאוד אהבתי את התיאור - יש בו שילוב של מקצועיות, וניחוח של נוסטלגיה, שתמיד :"מוסיפה" לבירות. אולי כדאי לפרט יותר מהיכן ניתן להשיג את חומרי הגלם, שלא קיימים בסופרים הביתיים
השבמחקכלי מטבח, תודה על המחמאות. לגבי חומרי הגלם, יש שני קישורים בצד ימין תחת "אתרים על בירה".
השבמחקאם אתה מתחיל דרכך בתחום בישול הבירה אז בהצלחה!