אני במנאלי, עיירה הממוקמת בהימלאיה ההודית. היה לי יום ארוך, עליתי לנקודת תצפית על כל העמק, ועכשיו אחרי שירדתי – אני עייף וכל מה שמתחשק לי זה להביט על השקיעה עם בקבוק קינגפישר ביד. לא במקרה זה קינגפישר- כאשר כל בירה שלישית שנמכרת בהודו מתהדרת בלוגו ציפור הקינגפישר, פלא ששם המותג הפך להיות שם נרדף לבירה בהודו?
עוד ב 1915 בחור סקוטי בשם תומאס לישמן Thomas Leishman איחד חמש מבשלות קטנות בדרום הודו וייסד קבוצה בשםUnited Breweries Group. הקבוצה עשתה את תחילת דרכה בייצור בירות בכמויות גדולות לצבא הבריטי שישב בזמנו בהודו (שנקראה הינדוסטאן והיתה קולוניה בריטית). שנים רבות התפרנסו ב UB Group מהצבא הבריטי. ב-1947 כאשר הוקמה המדינה ההודית והבריטים עזבו, הקבוצה הייתה כבר איתנה דיה ולא התפרקה. כתריסר שנים לאחר עצמאותה של המדינה בשנות השישים הרחיבה UB Group את פעילותה וביצעה רכישה של מבשלות רבות נוספות לצד השקת בירה חדשה. כך נולדה בירת ה"קינגפישר" על שם הציפור היפייפיה שנפוצה בהודו ובמיוחד בבנגלור (Bangalore) שם נמצאים משרדי ההנהלה של United Breweries Group.
המותג הבסיסי שלהם הינו Kingfisher Premium Lager והוא זה שהתחיל את סיפור ההצלחה של הבירה. כיום הוא הלאגר ההודי הנמכר ביותר בעולם.
מדובר על לאגר קליל ובסיסי בעל 4.8% אלכוהול, צבע קש עם ראש קצף לבן ואוורירי. ניסיתי לתאר את הבירה באריכות אך היא סתמית למדי, עם ניחוח מעט מאלטי וגוף קל. נעימה לשתייה ומרעננת – אבל שום דבר לכתוב הביתה עליו (או כתבה).
המותג הבסיסי שלהם - נחמד לשתייה אך לא מרגש. אולם, כאן לא נגמר כל המבחר שקינגפישר מציעים.
ב-1999 הם השיקו בירה חדשה בשם Kingfisher Strong. נאמנה לשמה, חוזקה האלכוהולי מורגש, כאשר על התווית האחורית רשום "תכולת האלכוהול הינה פחותה מ 8%". כיתוב "הודי" ביותר – הם לא מתחייבים, אז מה אם הם התאגיד שמוכר הכי הרבה בירות בהודו...
כאן מדובר בלאגר חזק אלכוהולית ששיווקו תחת הסיסמה: “Same Taste. Extra Dum”. לעניות דעתי (ולעניות בלוטות הטעם שלי) הסיסמה לא ממש מדויקת ואולי לחיוב. הבירה הזו מעניינת יותר מקודמתה: זהו לאגר בהיר (מעט כהה יותר מהקודם) מאלטי ומעט פרחוני באף, ובפה הגוף עדיין קל, המיגוז נעים ויש לנו כאן יותר מרירות ויותר טעמי מאלט מאחותה החלשה יותר. הפיניש הוא כשותי לכיוון הפרחוני וקצר באורכו.
לסיכום, זוהי בירה קלה לשתייה, אך מכילה כמות נכבדת של אלכוהול. למרות שהאלכוהול לא מורגש בפה, הוא בהחלט נוכח בהרגשת השכרות שהוא מעניק - במיוחד לאחר שנגמר הבקבוק של ה-650 מ"ל הנפוץ בהודו...
כששמעתי על המותג השלישי שאציג כאן, Kingfisher Red, ממש התרגשתי וחיכיתי לטעום אותו. סיפרו לי שזו בירת האייל של קינגפישר, ובדמוקרטיה הכי גדולה העולם (כך חלק מההודים מגדירים את מדינתם- עובדה נכונה מבחינת כמות האוכלוסייה) זהו על גדר נס של חנוכה. הבירה משווקת תחת הססמה: "All season beer", כלומר: הבירה טעימה קרה אך "טעימה יותר" גם כאשר היא מתחממת. טמפ' ההגשה המומלצת שלה מגיעה עד ל 17 מעלות צלזיוס.
אך לא רק בזה הבירה הזו מיוחדת, היא מיוחדת גם בסיפור ההשראה העומד מאחורי ההכנה שלה:
"Kingfisher Red, a Premium Gravity beer, is specially brewed to give you a distinctive taste with an oaky woody flavor, which tastes great when chilled and even better when not chilled. It is an artistically crafted beer inspired by the traditional brewing practices of medieval European monks. The monks followed a typical process for making their beer & then matured it in oak barrels."
ועכשיו בעין ביקורתית:קודם כל מצוין כי הבירה היא "Premium Gravity beer" כלומר כנראה המשקל הסגולי הסופי שלה גבוהה (Final Gravity), מה שמעיד על גוף מלא יותר ומתיקות גבוהה יותר מאחיותיה.
שנית "ההשראה לתהליך יצור הבירה היא בטכניקות הנזירים האירופאיים בימי הביניים, שבזמנו יישנו את הבירה בחביות עץ אלון" שימו לב – מדובר על ההשראה לתהליך היצור. כלומר, לא יישנו את הבירה בחביות עץ (אחרת היו מתגאים בכך ולא רק בהשראה), גם אין שום אזכור לכך שמדובר באייל, מכאן ניתן להניח כי אנו עדיין עוסקים בלאגר, בדיוק כמו שאר המבחר שלהם.
הקינגפישר רד הנה בעלת תכולת אלכוהול הפחותה מ 8% (הרישום זהה לקינגפישר החזקה) ולהלן רשמי הטעימה: לאחר המזיגה יש לבירה ראש קצף לבן סמיך ויציב. עולים ממנה ניחוחות מתוקים של לתת. בפה היא מרגישה סמיכה יותר ומתוקה יותר מקודמותיה (כמו שהבטיחו לנו בתווית) עם טעמים של לתת, מולאסה ומעט כשות. הפיניש שלה בינוני באורכו עם מתיקות של מולאסה.
לסיכום: האם זה אייל או לא? השאלה נותרה לא פתורה. אמנם לא הרגשתי את טעמי עץ האלון שהובטחו לי, אך הבירה אכן מרגישה כמו אייל נעים וקליל ומומלצת בחום (בחום ההודי) במיוחד לשעות הערב כשמתחשק משקה עם יותר נוכחות בפה.
הבירה האחרונה שאסקור הנה האהובה עלי מכל שטעמתי בהודו. היא משווקת תחת הססמה "!explore your adventurous side" אולי זו הססמה המדברת מגרוני אבל ל Kingfisher Blue בעלת ה 6% אלכוהול (רשום כמקודם פחות מ...) יש ניחוחות פרחוניים ונקיים של כשות, המזכירים מעט את זן הקסקייד עם הגוון ההדרי שלו. בפה: יש לנו גוף קל, לאגרי עם מיגוז נעים, הבירה מאוד הדרית, נקייה וקלה לשתייה (דבר חיובי בחום ההודי), עם פיניש קצר מאלטי והדרי.
מדובר פה על לאגר חד ממדי אך איכותי, שנעלם מהר מדי מהכוס ומזמין למלא את הכוס הבאה. ואולי היה זה החום ההודי שדרש עוד כוס בירה קרה- בכל מקרה כשאתם בהודו וחם לכם – זו המלצתי הקרירה!
פורסם לראשונה באתר קולינריה.
פורסם לראשונה באתר קולינריה.
מעניין אני לא מבין גדול בבירה ובשבילי קינגפישר זו אחלה בירה שהולכת יפה מאד עם האוכל ההודי
השבמחקלפני כשנה הייתי בהודו (וגם בנפאל אבל זה סיפור אחר) וכמובן ששתיתי Kingfisher מכל הסוגים הנזכרים כאן (ועוד בירות עלומות שתקצר היריעה מלהזכירן). Kingfisher היא אכן הבירה הנפוצה בהודו עד ששמה הפך לשם נרדף לבירה בכלל. הבירה (על כל גירסאותיה) איך לומר? לא ממש מרשימה אבל בחום הגדול ובסיטואציה המתאימה היא בהחלט נחמדה. יש קוריוז אחד הנוגע לבירות של Kingfisher : הם לא מתחייבים למידת האלכוהול, על התווית של ה-extra strong כתוב: alcohol contains exciding 5.25% but not exciding 8%. ועל הלאגר כתוב כנ"ל אלא שהאחוזים הם 3.25 ו 5 בהתאמה. מוזר
השבמחקאדי, מתאים להודים לא להתחייב וזה נכון גם לגבי הצהרת % האלכוהול בבירות שלהם. אגב זה לא היה אופייני רק לקונגפישר אלא לכל הבירות ששתיתי שם.
השבמחקאגב, כתבתי את הכתבה הזו בגלל שמצאתי את הקוריוזים הללו משעשעים...